Bayanlarda idrar kaçırma Tot cerrahisi
İdrar kaçırma kadınların sık yaşadığı sağlık problemleri arasında gelmektedir. Sorun yaşla birlikte artmaktadır. 60 yaşına ulaşan kadınların neredeyse yarısı idrarını tutmakta zorluk yaşamaktadır. Kadınların sosyal hayattan uzaklaşmasına sebep olan bu hastalığın tedavisinde hastaya göre karar verilen medikal ve cerrahi tedaviler bulunmaktadır. En sık görülen idrar kaçırma tipi olan stres üriner inkontinensin tedavisi çoğunlukla cerrahi yöntemlerden oluşmaktadır. ‘TOT ameliyatı’ sıklıkla uygulanan yöntemlerden birisidir. TOT açılımı ‘trans obturator tape’ dir. Mesane boynu askı ameliyatları içinde en güvenli, komplikasyon oranı oldukça düşük ve cerrahi başarısı yüksek olanıdır.
TOT ameliyatı nedir?
TOT, stres üriner inkontinansı için uygulanan bir operasyondur. Mesane boynuna uygulanan askı ile idrar kaçırma engellenmeye çalışılmaktadır. İdrar kaçırma ameliyatları içerisinde sık olarak tercih edilen bir yöntemdir. Genel veya spinal anestezi altında yapılmaktadır. Çoğu zaman günübirlik yatış yeterli gelmektedir.TOT ameliyatı nasıl yapılır?
TOT ameliyatında vajina ön duvarına küçük bir kesi yapılmakta ve üretra altını desteklemesi için “meş (yama)” adı verilen kalıcı sentetik bir madde yerleştirilmektedir. Meş’i yerleştirmek için, kasıklarınızın her iki iç yanına küçük bir kesi yapılır ve bu kesilerden takılan kanca ile vajina içine giriş yapılmaktadır. Yerleştirilen askı ile mesane ve idrar kesesi yukarı kaldırılmaktadır. Kullanılan meş kalıcı bir yamadır ve vücudunuzda erimez. Stres inkontinans ameliyatı, mesaneniz üzerinde size daha fazla kontrol sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak, sorunu bazen istenilen ölçüde çözemeyebilir. Bu gibi durumlarda ek medikal destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri gündeme gelmektedir.TOT ameliyatında riskler veya komplikasyonlar nelerdir?
Hiçbir ameliyat risksiz değildir ve idrar kaçırma ameliyatlarında nadiren de olsa ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir.TOT ameliyatının olası komplikasyonları şunlardır:
Ameliyat sonrası mesane duyarlılığı (Aciliyet semptomları veya aşırı aktif mesane) (%5-10), Ek müdahale gerektirecek vajina, mesane, üretra veya kan damarlarında hasar riski (%2-3), İdrar yolu enfeksiyonu riski (%1-5), Ameliyattan sonra genellikle birkaç hafta (%1-5) idrar yapmada zorluk, Yara yeri enfeksiyonu riski (%1), Meşin enfekte olma veya reddedilme riski, meşin çıkarılmasını gerektirebilir (%1), Kan pıhtılaşması riski (%1). İdrar kaçırma ameliyatlarında başarı oranı nedir? TOT ameliyatı sonrası başarı oranları %82- 96 arasındadır [Ulusal Klinik Mükemmeliyet Enstitüsü (NICE)- Hasta Bilgilendirme 2005]. Başarı oranları ameliyatın uygulandığı klinik, meşin kalitesi, dokunun uyumu ve diğer inkontinans tiplerinin eşlik edip etmemesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.TOT ameliyatı sonrası neler yaşayacağım?
TOT ameliyatı sonrası en sık görülen durumlar idrar kesesinde ağrı ve rahatsızlık hissidir. Düzenli ağrı kesici ilaçlar ve yeterli sıvı alımı ile bu sorun en aza indirilecektir. TOT sonrası mesanenizde idrarı boşaltmak için bir sonda olacak ve ameliyattan sonra 24 saate kadar kalacaktır. Vajinanıza geçici bir süre bir tampon da yerleştirilebilir. Vajinal ön ve arka onarım yapıldığı durumlarda regl kanamasından daha az miktarda kanama da olabilmektedir.Videolar
Tedavilerimiz ve siz değerli hastalarımzıdan gelen videolar